Vier carnaval in Nederland
2024-02-23
Redactie
De magie van het carnaval Carnaval, een kleurrijk feest dat een diepe culturele betekenis heeft en in heel erg veel landen wordt gevierd. En ja, ook in Nederland! Carnaval is meer dan alleen maar feestviere... Lees verder
De Magie van Carnaval
2024-02-23
Redactie
Een viering van kleurrijke expressie Het carnaval is in vele opzichten een fantastische ervaring. De straten vullen zich met kleurrijke parades en karakteristieke maskers, elk uitgevoerd met fijne details e... Lees verder
De kleurrijke viering van Carnaval
2024-02-23
Redactie
De Oorsprong van Carnaval Carnaval, een gebeurtenis die door miljoenen mensen over de hele wereld wordt gevierd, is een levendige en kleurrijke festival vol muziek, kostuums, dans en traditie. Het ontstaan ... Lees verder

Waarom gaan mensen naar carnaval?

Er zijn veel mensen die raar op kijken van het carnavalsfeest. Echter zijn er ook erg veel mensen die het leuk vinden om naar carnaval te gaan. Hierom zijn er ook veel mensen die zich af vragen waarom mensen nou precies naar carnaval gaan.


 

Traditie

Carnaval is een traditie. Toen je opgroeide in het zuiden van het land, werden carnavals met de paplepel ingegoten. Dit wordt op school gevierd, vaak doe je mee aan de verkiezingen van jonge prinsen of prinsessen en neem je deel aan minimaal één optocht. Je hebt al vanaf heel jonge leeftijd liedjes gehoord, dus je zult er steeds over leren.​ Carnaval stimuleert bijvoorbeeld, net als de kerstman, de emoties van jonge mensen. Je voelt je warm en veilig en herinnert je aan deze jeugd. Daar word je blij van.

Verkleden

Het duurt een aantal maanden om de perfecte outfit te creëren en binnen drie dagen blijf je op de huid van het personage. Het innemen van deze functie wordt volledig door je geaccepteerd. Mensen omhelzen je omdat je kleding origineel is, en je prijst het. Je wordt gewaardeerd om je identiteit. Of omdat je niet bent wie je bent. Het hangt ervan af hoe je eruitziet.​

Een rol spelen kan soms ontzettend bevrijdend zijn. Je ontsnapt letterlijk aan de werkelijkheid. Het geeft je een ander perspectief en opent daardoor nieuwe deuren. Gesprekken zijn vaak eerlijker en openhartiger, juist omdat je je eigen rol kunt verbergen.

Gelijkheid

Dit is een bijeenkomst die mensen verbindt en samenbrengt. Omdat mensen zich verkleden en opmaken, is er geen verschil meer tussen mensen. Iedereen is een paar dagen hetzelfde. Je chat met iedereen en koopt drankjes bij elkaar. Deze sociale verbinding zorgt ervoor dat het gelukshormoon oxytocine naar boven komt. Dit is een gevoel die erg veel mensen heerlijk vinden om te krijgen.

Carnavalsmuziek

Carnavalnummers die misschien lelijk of vals klinken, het speelt een zeer belangrijke rol in het feest. Mensen kennen de liedjes van A tot Z en zingen samen.. Door muziek te maken, moeten onze hersenen hard werken. Het gaat complexe verbindingen aan. Hier zijn we erg blij mee. Muziek maken kan er ook voor zorgen dat we meer empathie ontwikkelen. Dit leidt weer tot meer sociale relaties en ook tot meer geluk.

De lente

Carnaval luidt verandering in. Traditioneel is carnaval het begin van de 40-daagse vastenperiode. Bovendien luidt het de lente in. Met het feest maakten we letterlijk een einde aan de korte dagen en luidden we een nieuwe en betere periode in. Dit maakt ons hoopvol en dus gelukkiger.​ Dit is iets waarom heel erg veel mensen er voor kiezen om gewoon lekker carnaval te vieren.